Torgrim Torve

Torgrim Torve jobber med ting. Ting som skulpturer. Ting som form og ting som tema. Ingenting kan bli noe før du gjør noe. En tanke er ingen ting. En tanke kan være en skisse på en ting. En idé er ingen ting. Men det er vanskelig å lage en ting uten en idé. Heldigvis så har vi materialer så da kan vi la materialet ta ansvar for ideen. Materialer er alltid litt smartere enn den som prøver å gjøre noe med det. Materialer kan fort ha veldig lyst til å gjøre noe helt annet enn kunstneren, hvis ikke kunstneren hører etter så kan han fort bare lage skrot. Skrot er fint det også, men det ikke alltid kunstneren har lyst til å lage skrot så da må han lytte.

«Hvis jeg konsentrerer meg så hardt jeg kan, slik at det dunker i tinningen og alt blir litt rød-rosa så tror jeg kanskje at jeg kan høre tingens lyd eller dens fremtidige form. I hvert fall om jeg allerede tror jeg har et veldig godt bilde av hva den lyden eller formen kunne blitt. Slik vil jeg presse lyden min inn i ting. Eller presse fremtidsformen dens ut av ting. Selv om jeg har et levende bilde av hva den tingen kunne blitt så har jeg jo ikke hørt den ennå. 

En gang som barn så trodde jeg at hvis jeg gnidde meg selv hardt i øynene så jeg fikk sånne lyn i mørket i skallen, alt ettersom hvor hardt jeg gnikka -så kunne jeg se inn i fremtiden og lære noe av universet som ingen andre visste. Det var jo bare streker og lynlignende gule og røde flash som i seg selv ikke så ut som noe annet enn et slags lys, men i de hieroglyfene så måtte det jo være noe viktig -for så vidt jeg visste, så gjorde jo ingen andre sånn som jeg gjorde. Og der måtte det være noe. Hva visste jeg ikke, men noe viktig måtte det jo være. Jeg var overbevist om at det måtte være noe der som universet ville, men jeg hadde ingen måte å skjønne hva det kunne være. Litt likt det å presse lyden ut av ting, du vet den har en lyd, den er bare ikke hørbar ennå og da må noen presse enda litt hardere.»

Torgrim Torve er en billedkunstner og musiker fra Hamar som har siden 2013 vært en del av Kunstnergruppen Verdensteatret. Der han har vært på scenen og lagd lyd og instrumenter og mekaniske konstruksjoner som både kan noe og ikke kan noe annet enn å se rare ut. 

Text: Torgrim Torve