Velkommen

Utstillingen «Kunst i bevegelse» er både en metafor og et dynamisk og konkret ønske om å nå publikum. Bevegelige eller kinetiske skulpturer byr på dypt fascinerende opplevelser. Ikke sjelden krever de deltagelse av tilskuerne; en håndbevegelse foran en sensor, en knapp som skal trykkes på, eller en pedal som må tråkkes på. Litt som å trykke på avtrekkeren og se hva som skjer. Resultatet er frydefullt og magisk, voksne blir som barn igjen og barna opplever kunsten spontant uten behov for forklaring. Kinetisk kunst har altså en umiddelbar appell.

I tillegg til utstillingsopplevelsen ønsker Trafo Kunsthall i samarbeid med utstillere og publikum å komme bakenfor og dypere inn i prosessen, finne mulige svare på et hvorfor eller hvordan.

I vår tid er de digitale verktøyene innen kunsten av stor betydning. Derfor føles møtet med mekanisk kunst både som nostalgisk og ekstra fascinerende, som om objektene lever sitt eget liv, som marsjerende tinnsoldater og trollet i esken i den nattemørke leketøysbutikken. Med dagens 3D-printere og uante cybermuligheter byr bevegelige skulpturer på en annen og mer analog opplevelse som føles nærmere betrakteren. Begreper som Steampunk eller dampdrevet (viktoriansk) teknologi, har blitt behandlet i filmer som «De fortapte barns øy», «Delicatessen», «Hugo Cabret», «Charlie og sjokoladefabrikken» og «Sherlock Holmes», og nådd et bredt publikum. I Oslo var norsk skulpturbiennale i Vigeland-museet 2011 viet beslektet tema: «Menneske og maskin». To år tidligere hadde Henie Onstad Kunstsenter den store Tinguely-utstillingen «The Future as We Remember It». Vi besøkte utstillingen med noen gjester fra London. De var imponert over at publikum fikk lov til å sette i gang skulpturene – det hadde man aldri tillatt i London, mente de. Mekaniske skulpturer viser seg likevel forbausende slitesterke; som for eksempel Jean Tinguelys tilsynelatende evigvarende vannskulpturer utenfor kunstforeningen i Basel: (Søk gjerne på YouTube ”Tinguely water sculptures”).

«Kunst i bevegelse» er satt sammen av verk fra seks kunstnere, et tverrsnitt av våre fremste representanter for genren kinetisk skulptur. De har ulik tilnærming, bakgrunn, alder og kjønn, og er på forskjellige stadier i karrieren – men samlet i en opplevelseslabyrint i Trafo Kunsthall.

Vi gleder oss over initiativet fra Glen Farley og hans medutstillere, og ønsker publikum velkommen – og håper alle vil la seg bevege!

Asker, mai 2015
Knut Blomstrøm
kurator og daglig leder
Trafo Kunsthall