Presse

BudstikkaKunst som rører på seg

På Trafo i Asker viser seks kunstnere frem kunstverk du kan sette i gang ved å trykke på knapper eller trå på pedaler. Da sviver kunsten rundt, lyser, spiller musikk og skjelver. Og utstillingen er unik.

– I Norge har det aldri vært utstilling av kinetisk kunst laget av kun norske kunstnere, sier Glen Farley (59) fra Bekkestua.

Han tok initiativet til utstillingen som åpner i Trafo Kunsthall lørdag. Farley forteller at hvis kinetisk kunst vises på utstilling, er det som regel bare ett verk.

– Det kan skyldes at dette er en genre gallerister mener tar for mye oppmerksomhet. Det er heller ikke mange som driver med kinetisk kunst i Norge. Kanskje 10-12, så på Trafo er i hvert fall halvparten representert, sier Farley.

Klikk for å lese hele artikkelen – Budstikka, 20.08.2015


Kunstkritiker i bevegelse

Det som knytter dette sammen, og som også i viss forstand er gjenkjennelsens forbannelse og velsignelse, er at det vi kaller «kinetiske skulpturer» (nei, ikke kinesiske – kinetiske) bestandig blir enten forsøk på, eller kommentarer til, idéen om et perpetum mobile. Det følger fort med en form for nostalgi når ting blir satt i bevegelse innenfor institusjonen, enten det er til klassisk mekanisk victoriatid (Myskja), den regntunge snarveien hjem fra skolen gjennom skogen (Farley), eller surrealistenes visjon om et utilsiktet møte (Nielsen).

Klikk for å lese hele artikkelen – Klassekampen, 26.08.2015


Særegne synsvinkler

At ting er automatisert og standardisert i stadig økende grad øker verdien av å lokalisere mikroperspektiv, hvor vi får mulighet til å jobbe oss gjennom noe fra vår egen synsvinkel.

Overtar vi et produkt eller synspunkt uten å delta i arbeidet med produktets funksjon og betydning står vi i fare for selv å automatiseres. Skjønner vi hvordan noe er satt sammen kan vi lettere modifisere produktet og gjøre det til vårt eget.

Kunstnerne i de nye utstillingene på Trafo er opptatt av håndverk som noe mer enn å være flink til å lage noe.

Klikk for å lese hele artikkelen – Aftenposten, 28.08.2015